top of page
  • Skribentens bildSofia

Kontraster

På Landvetters flygplats, i väntan på flyg till Frankfurt och sedan vidare till Casablanca. Finns så mycket att köpa här, dyra märkesvaror, parfymer, choklad och kaffe i olika former. Jag ska bege mig till en annan värld nu. Långt ifrån denna där bättre bemedlade människor strosar omkring, stressar, shoppar och fikar, medan de väntar på att komma iväg. Jag ska till ett fattigt kvarter i Casablanca, där man vänder på varenda slant, där många är arbetslösa och fördriver dagarna sökandes efter arbete men också i en viss passivitet, leda och oro inför framtiden.


Där är det inte är självklart att det finns ”riktig” toalett, det kanske bara finns hål i golvet. Det fungerar det också men ändå. Det är inte självklart att det finns dusch och varmvatten så man värmer vatten, har en balja med kallt och varmt vatten med sig, blandar till lagom temperatur, skopar vatten över sig och duschar så. Eller så går man på hamam nån gång i veckan. Det fungerar också såklart, men ändå. På toaletten här på flygplatsen behövde jag inte göra något - när jag rest mig spolade det automatiskt i toan, jag satte händerna under tvålen och vips hade jag en klick i handen och slutligen satte jag händerna under vattenkranen och genast började vattnet rinna. Lite kontraster kan man säga.


Jag vill gärna hjälpa om jag kan. Jag har ju allt jag behöver och mycket mer så visst kan jag göra något för att göra världen lite bättre. Jag tror att de flesta av oss gärna hjälper om man har möjlighet, det har visat sig när jag har bett om pengar till familjen för skolgång och operationer mm. Min idé är nu att ha ett litet projekt med två unga kvinnor i familjen dit jag ska. Jag ska lära dem att utföra massage och förhoppningsvis kan de tjäna lite pengar på det så småningom. Min gamla massagebänk har jag släpar med mig och under några dagar ska det masseras, fnissas, svettas och instrueras. Jag kan ju fortsätta samla in pengar men tänker att detta är ett sätt för dem att få till en förändring på riktigt, en liten bit mot ett självständigare liv. Jag vet inte, det är ett test men jag tror att det kan fungera. Man får kanske ha en plan, ett, två, kanske tre år in i framtiden för att se hur utfallet blir. Sen är det ju språkförbistringen också, men med min begränsade arabiska och en hel del kroppsspråk kan det nog går bra.

Då var det dags alldeles strax. Mot den andra världen😊.

63 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page