top of page
  • Skribentens bildSofia

Hej då havet


Sitter på busshållplats i Essaouira och lämnar nu detta ställe där jag haft det helt fantastiskt under några dagar. Min upplevelse av Essaouira är att det finns en massa olika väder, har haft kallt och fuktigt (fick jättefint hår där ett tag😜) varmt och kallt på samma gång, blåsigt med både varma och kalla vindar, kallt första natten då jag vaknade och frös. Ja, finns det mesta helt enkelt. Det fiffiga med staden är också att det är nära till landet, stranden, skogen och folktomma platser. En och annan dromedar kan ju dyka upp lite här och var såklart , men det är ju bara trevligt.


Alltid lite ångest såhär när man ska iväg. Det är bättre idag men igår var jag riktigt ledsen. Sitter på bussen nu, jättemånga klev av här och många passagerare ska med på bussen norrut nu också. I morgon är fastans sista dag som följs av en stor fest, så många åker hem till den. Jag kommer vara i Casablanca i morgon hos Fatimas familj. Eftersom jag inte har internet (måste fixa det nästa gång) så fick jag be en snäll busspersonal att ringa upp Fatima så nu ska det vara ok, jag ska gå av i centrum och där möter de mig.


Äntligen framme, 6-7 timmar på buss är inget vidare så nu har jag fått en liten läxa, undviker nog att åka buss mellan Casablanca och Essaouira igen, i alla fall både fram och tillbaka. Dessutom var det en ordentlig kö ett tag, så vi blev stående säkert 40 min. Fatima med bror Mohammad möter mig och vi traskar iväg för att hitta en taxi och så kommer där vad som kallas taxi hamra - röd taxi, men det är för dyrt tycker de. Der handlar om ca 60kr, så jag säger att jag ska betala men taxin har redan dragit. Vi knallar på för att hitta taxi abiad i stället, vit taxi som ska vara billigare. Vi knallar på och jag försäkrar flera gånger att vi kan ta den där dealen med en röd taxi men Mohammed är fast besluten att vi ska ta en vit. Fatima är trött med sonen på ryggen, men till slut så har brodern fixat en bil. En gammal merca och vi är inte de enda passagerarna, det sitter två personer fram, och så vi tre bak (plus Mohammed Taha 2 år på Fatimas rygg) så kommer ytterligare en tjej och sätter sig bak hos oss. Chauffören kryssar skickligt mellan olika bilar, samtalar energiskt med de två passagerarna i framsätet och Mohammed visar mig bilder på sitt arbete. Han lägger asfalt och tjänar 1500kr i månaden men drömmer om att åka till Europa för att skapa sig en bättre tillvaro.


Snart hemma hos familjen, lagom till frukost, därefter går vi ut på en marknad i närheten. Såå mycket folk, barn, gamla, unga och det står åsnor och hästar runt omkring, mopeder tutar, små tröttsamma melodier rullar om och om igen till olika karuseller. Det är kvällen före eid, så det ska handlas presenter. Det gäller att inte komma ifrån varandra och jag med mitt lokalsinne skulle verkligen vara helt borta. Och ännu värre blir det när det är så mycket folk. Efter ett tag går vi hem och jag sover min sista natt i Marocko för den här gången.62 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page